Ritchie Brothers Auctioneers Head Office

Location:
Burnaby, BC

Sustainability:
LEED Gold Certified

Size:
14,900 m2

Architect:
B+H Architects

Photo Credit:
Ema Peter

Lighting Awards:
Illuminating Engineering Society of North America 2010 Illumination Awards, Interior Lighting Design, Award of Merit

Illuminating Engineering Society of North America 2010 Illumination Awards, Outdoor Lighting Design, Award of Merit

Illuminating Engineering Society of North America 2010 Illumination Awards, Energy and Environmental Lighting Design, Award of Merit

 
RB_20091205_6040.JPG
 

Case Study

Richie Bros.’ global headquarters is a complex campus comprised of four, three-level buildings and a glass atrium; it houses offices and a data centre. The project featured a sustainable building with Low Luminaire Power Density. All enclosed spaces have occupancy sensors, open office areas have suspended luminaires with built-in daylight sensors, and the stairwells have daylight and occupancy sensors to reduce energy usage. The project was designed to meet LEED Gold standards and was awarded the NAIOP Office Development of the Year 2009 Award, the IESBC Vision Award, and IESNA Award of Merit in 2010. AES created an energy-efficient design that suited the client’s requirements and incorporated a number of features such as daylight harvesting and occupancy controls, which helped ensure that lighting is on when occupants need it and off when daylighting is available. The data centre is backed up with a 225kVA UPS, while the building itself is backed up with a 1,250kVA generator.